Επιλογές Γλώσσας

EλληνικάBulgarianEnglish

Στατιστικά

Μέλη: 1
Νέα: 10
Σύνδεσμοι: 0
Αρχική arrow Περιλήψεις Εισηγητών arrow Σταμάτης Διολέττας, «Προωθώντας την ιδέα της αειφόρου ενέργειας στην Ευρώπη»
PDF Εκτύπωση E-mail
05.10.07

Σταμάτης Διολέττας

«Προωθώντας  την ιδέα της αειφόρου ενέργειας στην Ευρώπη»

Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει τρεις κύριους στόχους: (1) την αειφορία (2) την ασφάλεια του εφοδιασμού (3) την ανταγωνιστικότητα.

Ο σκοπός του πρώτου στόχου είναι η ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του δεύτερου η ελάττωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και του τρίτου η δημιουργία μιας  εσωτερικής ενεργειακής αγοράς.

Τα μέσα  που επιλέγονται για την προώθηση της αειφορίας στην ΕΕ  είναι οικονομικά, νομοθετικά και τεχνολογικά. Αναλυτικά η ΕΕ

  • έχει δημιουργήσει: (1) ένα σύστημα  εμπορίας εκπομπών καυσαερίων με σκοπό να εσωτερικεύσει τα εξωτερικά κόστη και να ελαττώσει τις εκπομπές των καυσαερίων (2)  ένα σύστημα «λευκών πιστοποιητικών» (3) μηχανισμούς οικονομικής ενίσχυσης  «καθαρών» τεχνολογιών.
  • έχει ψηφίσει μια σειρά από οδηγίες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, των βιοκαυσίμων και της συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Ακόμη πιο τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένονται μέσα στο 2007, ειδικά όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας και την θέρμανση και ψύξη.
  • προωθεί τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες αναμένεται να: (1) αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας κατά το έτος 2020, (2)  εισάγουν την χρήση του υδρογόνου (κυψελίδες καύσιμου) και των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και καθαρότερα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή με την δέσμευση και αποθήκευση του CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς κατά το έτος 2030, (3) φέρουν στην ηλεκτροπαραγωγή πυρηνικούς αντιδραστήρες IV γενιάς καθώς και μονάδες πυρηνικής σύντηξης (πρόγραμμα ITER) κατά  το έτος 2050.
Τελευταία ανανέωση ( 05.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >